הנבטת זרעים

ראשית, הנבטת (Germination) זרעים היא התהליך שבה נבטים "מגיחים" מהזרעים ומתחילים לגדול. הזרע מכיל כבר בתוכו "עובר" של הצמח ולרוב גם את המזון הבסיסי לו הוא זקוק כדי לנבוט, ומסביבם קליפה. נביטתם של הזרעים תלויה בתנאים פנימיים וחיצוניים, כאשר התנאים החיצוניים כוללים טמפרטורה, מים וחמצן ולעיתים גם אור.

נחלק את הסיבות להנבטת הזרעים לשניים העיקריים. הנבטה ביתית מתבצעת לרוב או בשביל לגדלם לצמחים בוגרים או על מנת לגדל "נבטוטים" לאכילה. לשתי האפשרויות נתייחס במאמר הבא.

באפשרות הראשונה נבחר כשנרצה לגדל שתילים אל מן ראשיתם- כדי לשלוט על תנאי הגידול, כדי להדגים לילדים את התהליך וכו'. באפשרות השנייה (גידול "נבטוטים") נבחר בד"כ כשנרצה להנות מערכם התזונתי הגבוה, שהרי אלה יכילו ערכים גבוהים של חלבונים, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים.

הנבטה לשם גידול צמחים בוגרים

זרעים מסויימים (קטניות למשל) הינם קלים במיוחד להנבטה, בעוד שסוגים אחרים דורשים תנאים מבוקרים ומעט יותר ניסיון. לדוגמא, לשם הנבטת תות שדה מומלץ להיעזר בתנאי חממה, כאשר חממה ביתית תוכל בהחלט לסייע בכך (בעזרת חממה ביתית נוכל גם להקדים את עונת הקיץ ולהנביט כבר בסוף החורף או באביב).

קיימות דרכים רבות להנביט זרעים, אך בבסיסן השלבים הבאים-
  • בחירת זרע שלם ובריא בגודל סביר. זרעים שלמים יהפכו לשתילים בריאים וחזקים.
  • לפני ההנבטה מומלץ לשטוף את הזרעים מחיידקים ומשאריות קרקע העלולים להמצא על הזרעים.
  • השרה את הזרעים 24 שעות בכלי עם מים על מנת לרככם מעט לפני ההעברה למצע ההנבטה.
  • סנן את הזרעים במסננת.
  • העבר את הזרעים למצע ההנבטה.

אנו ממליצים על שימוש בעציצים להנבטה כמצע ההנבטה. נוכל להציב עציצים אלו בחממה ביתית. היתרון המשמעותי בשימוש בעציצים מתכלים הוא שכך נוכל להעביר את העציץ עצמו לשתילה בקרקע ולהמנע ממצב בו יש להעביר את השתיל הצעיר לסביבה אחרת בה הוא עלול לקבל "שוק". נעביר את העציץ המתכלה כולו אל הקרקע ובתוך זמן קצר שורשי השתיל יחדרו ללא הפרעה דרך העציץ אשר יתכלה במהירות ואף יעשיר את הקרקע בחומרים מעולים שיסייעו לו לצמיחתו הבריאה בהמשך.

hanvata

  • הזרעים זקוקים כאמור גם לחמצן כדי לנבוט. לכן מומלץ לבצע את ההנבטה במצע מאוורר. יש לכסות את הזרעים באדמה בשכבה שעובייה כפולה מעובי הזרע. בשלב הראשוני ועד לרגע נביטת הזרע מומלץ להניח את מצע ההנבטה בסביבה חשוכה לחלוטין, ורק לאחר מכן להעבירה לסביבה מוארת.
  • לאורך שלבי נביטת הזרע יש להשקות בעזרת מרסס מים. יש לשמור על האדמה לחה אך לא ספוגה במים (כדי להמנע מריקבון), ויש לוודא שהאדמה לא מתייבשת.
  • אין צורך לסלק את קליפת הזרע שנותרת בעת נביטת השתיל.
  • על מנת לשפר את סיכויי הנבטת הזרעים וכדי ליצור תנאי גידול מבוקרים יש להיעזר בחממה ביתית / מיני חממה. זאת גם מכיוון שזרעים ינבטו היטב בטמפרטורה של כ-22 מעלות – טמפרטורה אליה נוכל להגיע בקלות תוך שימוש בחממה ביתית.
זנים להנבטה ומידת הקושי –
  • הנבטה פשוטה –
    בעיקר קטניות שונות – חומוס, עדשים, אפונה, סויה, פול, שעועית, בוטנים, תירס.
  • הנבטה הדורשת תנאים מבוקרים –
    תות- שדה, אבטיח, עגבניה, פלפל, מלון.
  • הנבטה מורכבת –
    פירות הדר, מנגו, אבוקדו, תמר.
  • שימו לב כי אם תבחרו להנביט ירקות שורש כגון גזר תצטרכו להנביט אותם ישירות במצע בו יגדלו (ולא תוכלו להעביר אותם ממצע ההנבטה אל מצע הגידול). זאת מכיוון שהעברה ממצע למצע תגרום לירקות השורש לצמוח מעוותים.
  • רוב סוגי הזרעים ינבטו בתוך שבוע עד שבועיים, כאשר הזמן לנביטה תלוי בטמפרטורה (וכמובן בזן). אך גם אם חלפו שבועיים והזרעים טרם נבטו – איזרו סבלנות, בהחלט ייתכן שעלעלים יבצבצו בתוך מספר ימים.

בעת הנבטת זרעים של ירקות/פירות אורגניים מומלץ להשתמש בתערובת שתילה אורגנית. תערובת כזו היא אוורירית ומכילה את כל המינרלים והמלחים אליהם זקוק הצמח בימיו הראשונים.

באמצעות חממה נוכל להנביט ביתר קלות ובאחוזי הצלחה גבוהים יותר גם זרעים שהם קשים יותר להנבטה. הסביבה המבוקרת והתומכת של החממה תקל בתהליך ההנבטה ותאפשר גדילתו של צמח בריא ומניב. את החממה נוכל לאוורר בימים חמים ושטופי שמש, ולסגור בימים סגריריים וקרים, וכך לשלוט בטמפרטורה ובלחות ולהעניק לנבט את התנאים האופטימליים.

גידול נבטוטים

נבטוטים הם כאמור זרעים שהנבטנו בעצמנו על מנת לאכול את הצמח הצעיר. נבטוטים הינם קלים לעיכול, פריכים, מרעננים וכמובן- בריאים מאד משום שהם עשירים בויטמינים, אינזימים, חומצות אמינו, סיבים תזונתיים – במידה רבה בהרבה לעומת הירק שיצמח מהם בהמשך (למשל – נבטוטי ברוקולי יכילו ערכים תזונתיים גבוהים מהברוקולי עצמו).

ישנן מספר שיטות לגידול הנבטוטים אך כמעט בכולם נשרה אותם תחילה ל-24 שעות, נסנן ואז נפזר אותם לשכבה אחידה של כ-3-4 ס"מ. מכאן נשמור על לחות הזרעים (ע"י שטיפתם פעמיים ביום), ומצד שני נדאג לניקוז המים העודפים על מנת להמנע מרקבון. ביומיים הראשונים מומלץ להניח את מצע ההנבטה בחושך.

לאחר סינון הזרעים נוכל להשתמש במספר שיטות להנבטתם-
– הנבטה בצנצנת- נכניס את הזרעים לצנצנת ונסגור אותה עם בד נושם התפוס בגומיה.
– הנבטה במסננת- נניח את הזרעים במסננת ונכסה אותה במגבת.
– הנבטה במנבטה חשמלית- המנבטה החשמלית תדאג להשקיית הזרעים וליצירת התנאים האופטימליים עבורם.

איזה זרעים נוכל להנביט לנבטוטים לאכילה ? קטניות יהיו קלות יותר להנבטה (למשל- שעועית מש ועדשים, וגם חיטה, צנון, קינואה ועוד), ואילו זרעים כמו אלפלפא, ברוקולי, אורז, חומוס, ואפונה יהיו קשים יותר להנבטה. אך כמובן שנוכל להנביט כמעט כל זרע.

8095380_s

הערה כללית

זרעים אמידים לרוב שנים רבות. אפילו כאשר תאריך התפוגה על גבי אריזת הזרעים עבר, עדיין סיכויי הנביטה נותרים גבוהים. כל עוד הזרעים מאוחסנים באיזור יבש וקריר – מירב הסיכויים שינבטו באחוזים גבוהים גם כעבור מספר שנים ואף מעבר לכך.