אז איפה מתחילים?

מה מגדלים ?

כמובן שזה תלוי בטעמכם האישי, אך קיבצנו עבורכם מספר סוגים של ירקות, תבלינים ופירות המומלצים במיוחד לגידול. בחרנו בזנים אשר קלים לגידול, פחות סובלים ממזיקים ומחלות ונותנים פירות איכותיים וטעימים בעבור עמלנו.

נענע, פטרוזיליה, כוסברה, לימונית, רוזמרין, טימין (קורנית), אורגנו, זעתר (אזוב מצוי), ריחן, שמיר. כמובן שאין כמו סלט או תבשיל העשויים מירק רענן שזה עתה נקטף. לפי בדיקות רבות שביצע משרד הבריאות הרי שכמויות הריסוס הגדולות ביותר נמצאות בתבלינים וירק (פטרוזיליה, שמיר, ריחן ועוד), ומכאן יתרון גדול ונוסף של גידול זנים אלה בעצמנו. חממה ביתית תאפשר לכם לגדל את כל אלה גם בחורף (עדיף במיקום בעל שמש מלאה).

  • עגבניות מסוגים שונים. עגבניות "רגילות" ("מסיימת" / "ממשיכה"), עגבניות שרי (שרי גדול, שרי אגס אדום, שרי תמר ועוד) וסוגים נוספים.
    עגבניות הן קלות לגידול, בעלות עמידות גבוהה מפני מזיקים, ומניבות כמויות פרי יפות. בנוסף, בעזרת חממות ביתיות תוכלו לגדלן גם בחורף.
  • חצילים מזנים שונים. חציל בלאדי, חציל אצבעות, חציל רגיל, חציל ירוק ועוד. כמו העגבניה, גם החצילים קלים לגידול, נותנים תנובה יפה ועמידים למזיקים, וגם אותם תוכלו לגדל בחורף בעזרת חממות ביתיות.
  • תירס סופר-מתוק. אמנם התירס מצמיח קלח תירס אחד בכל מחזור ודרוש לו שטח לא מצומצם (במיוחד ביחס לתנובה שלו), אך אתם תופתעו מאד מהזן ה"סופר מתוק" ששונה מאד מהזן הנמכר אצל הירקן. כדאי לשתול בקבוצות צמודות של לפחות שישה שתילים במחזורים של מספר שבועות. סוג זה מומלץ לאכילה לאחר בישול קצרצר ומייד לאחר שנקטף מהגינה (או אף ללא בישול) וכמובן מתוק עשרות מונים לעומת התירס אותו אתם מכירים. מומלץ !
  • תות שדה. נכון, לא קל לגדל תות-שדה – השיח הקטן הוא עדין ורגיש, תנובתו אינה רבה ומומלץ לגדלו בחממה ביתית כדי להנות מפירותיו כבר בדצמבר-ינואר. עם זאת זהו פרי מופלא בעל טעם נהדר וגידולו בהצלחה ייסב לכם ולמשפחתכם כיף גדול. בגידול ביתי בחממה ביתית נוכל להבטיח לעצמנו פרי אורגני ונקי מריסוסים.
  • ברוקולי. גם לאחר גיזום ניצני הפרחים יגדלו ניצנים קטנים נוספים שגם אותם נוכל לבשל ולאכול- או אפילו לאכול הישר מהגינה. יש לקטוף לפני הפריחה ולפני שהראש נהפך צהוב. פורח בחורף.
  • כרובית. פליאתכם תהיה רבה לכשתראו לראשונה את הכרוביות המבצבצות להן אל מתוך הצמח. אוכלים את ניצני הפרחים – בדומה לברוקולי. פורח בחורף.
  • לימון "יוריקה". זהו הלימון "הרגיל" שאתם מכירים. נותן פירותיו לאורך מרבית השנה וכמובן שימושי מאד אך דורש השקיה מרובה בתקופת הפרי.
  • פאפאיה. פרי אקזוטי נהדר הנותן פרי רב. אנו בטוחים כי תופתעו ממהירות גדילתו המדהימה ! הזן המומלץ הוא פאראדיס.
  • זנים שונים של פלפל חריף. קל לגידול, עמיד, כמות תנובה גדולה, שימושי מאד במטבח.
  • גזר בצבעים שונים (כתום, צהוב, לבן, סגול ועוד), בצל, בצל ירוק.
  • נענע, פטרוזיליה, כוסברה, לימונית, רוזמרין, טימין (קורנית), אורגנו, זעתר (אזוב מצוי), ריחן, שמיר. כמובן שאין כמו סלט או תבשיל העשויים מירק רענן שזה עתה נקטף. לפי בדיקות רבות שביצע משרד הבריאות הרי שכמויות הריסוס הגדולות ביותר נמצאות בתבלינים וירק (פטרוזיליה, שמיר, ריחן ועוד), ומכאן יתרון גדול ונוסף של גידול זנים אלה בעצמנו. בחממה ביתית תוכלו לגדל את כל אלה גם בחורף (עדיף במיקום בעל שמש מלאה).

20483486_s

זרעים ? שתילים ?

אין ספק שקל יותר להתחיל משתילים. עם זאת תוכלו להפיק הנאה רבה מלהביט בנביטתו וגדילתו של זרע שהנבטתם בעצמכם וכך גם תוכלו להבטיח לעצמכם שליטה מלאה על תנאי הגידול עוד מהנביטה. (ראו גם את המאמר – הנבטת זרעים). פאפאיה, תות שדה, לימון – אלה אינם מומלצים להנבטה מזרעים אלא יש לרכוש שתילים מוכנים.

אל תתבלבלו – אמנם תוכלו להנביט זרעים שליקטתם מהגינה או מהירקות והפירות שרכשתם אצל הירקן – אך לרוב הצמח שיתקבל מזרעים כאלה יהיה נחות וכך גם תנובתו – במיוחד אם מקורו בזן "מכלוא" (מרבית הזנים המוצלחים יותר הינם מסוג "מכלוא").

איפה משיגים זרעים ושתילים ?

כמעט בכל משתלה תוכלו למצוא את מרבית הזנים שהזכרנו למעלה בין אם בזרעים או בשתילים.

בית הגידול

מלבד גידול בגינה הביתית ישנן אפשרויות נוספות-

  • גידול בשקי גידול –
    גידול בשקי גידול הינו נוח וחסכוני במקום. בין אם ברשתוכם גינה או מרפסת הרי שזו בהחלט אופציה טובה. מגוון שקי הגידול הקיימים יוכלו להתאים לכל סוג של ירק ותבלין – מחציל, עגבניה, גזר ופלפל ועד לואיזה, נענע, מרווה ועוד – ולמעשה כל סוג ומין שתבחרו – כל זן והשק המתאים לגידולו.
  • גידול ורטיקלי- בכיסי שתילה ורטיקליים או בקיר ירוק. זוהי צורת גידול חדשנית וחסכונית במקום היוצרת "ריאה ירוקה" ומראה ייחודי. ראה מאמר – גידול ורטיקלי.
  • גידול בחממה ביתית- זוהי אחת מצורות הגידול המומלצות, בוודאי בחורף. מלבד מניעת מזג אוויר קיצוני מהגידולים חממה ביתית מאפשרת מניעת מזיקים וגידול מבוקר בעל אחוזי הצלחה מעולים, וכמובן – גידול עגבניות, מלפפונים וזנים אחרים אשר באופן רגיל גדלים רק בקיץ. למידע נוסף – מאמר גידול בחממה ביתית.
  • גידול בעציץ "הפוך" (עציץ רקיע) בתוך הבית- שיטה המאפשרת גידול תבלינים באפס מקום, בתוך הבית ובנוחות. אם עדיין אין לכם עציץ שכזה אנו ממליצים לכם לנסות.
  • גידול באדניות- גידול "מסורתי" באדניות על אדן החלון.
מצע הגידול

מצע הנבטה אורגני ואיכותי תוכלו למצוא כמעט בכל משתלה. שימוש לב שלא להשתמש באדמה המועשרת בדשנים שאינם אורגנים (זכרו כי דשנים בשחרור איטי הם לרוב דשנים כימיים).

את מצע הגידול מומלץ לערבב בכמות גדולה של קומפוסט אורגני. יש לערבב את הקומפוסט והאדמה כך שלא יישאר קומפוסט חשוף. מומלץ להשתמש בשק אחד (כ-25 ליטר) לכל מטר מעוקב של אדמה. זו אמנם כמות גדולה של קומפוסט אך היא תיטיב עמכם (ועם הפרי שתקצרו) בהמשך הדרך.